Het Kinjer OLS 2024, donderdag 27 juni in Doenrade

Basisschool ’t Kirkeveldsje en schutterij Sint Sebastiaan Schimmert gaan samen deelnemen aan het Kinjer OLS. Basisschoolleerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 mogen zich opgeven om onderdeel te worden van de Kinjer Sjötterie.

 

Algemene informatie vanuit de organisatie van het Kinjer OLS:
Het Kinjer-OLS

Sinds 2005 wordt, voorafgaand aan het OLS, het Kinjer-OLS georganiseerd. Dit jaar vindt het plaats op donderdag 27 juni. Tijdens deze dag willen wij kinderen het schutterswezen en bijbehorende cultuur laten ervaren en beleven. De deelnemende scholen presenteren zich tijdens een optocht. Dit wordt opgenomen door de regionale zender L1, en op een later tijdstip uitgezonden. Op de schuttersweide worden allerlei activiteiten georganiseerd. Maar het belangrijkste onderdeel die dag is de schietwedstrijd voor leerlingen. De winnende school mag het felbegeerde Ummeke mee naar huis nemen én krijgt een ereplaats in de grote OLS-optocht op zondag 7 juli. Daarnaast is er deze dag nog veel meer te beleven.

Wat biedt het Kinjer OLS?
Een dag waarin het plezier en de beleving van de Limburgse cultuur versmelt met een gezonde dosis wedstrijdspanning. Wij bieden een dag waarop de leerlingen ervaren hoe het is om lid van een schutterij te zijn, hoe een school zich kan presenteren en samen plezier kan beleven in de strijd om het Ummeke.

De leerlingen ontwerpen en maken zelf kostuums en bijbehorende attributen zoals trommels, tamboerstok en vaandel. Een koningspaar, commandant en tamboer-majoor worden gekozen of geloot. De leden van onze schutterij leren de scholieren marcheren, schieten met de windbuks en muziek maken. Samen bedenken we een yell waarmee de school gepresenteerd wordt aan het publiek. Er wordt samen geoefend zodat er op 27 juni 2024 een echte Kinjer Sjötterie staat.

Er bestaat ook een interactieve website waarop heel veel informatie staat: www.wijschutterij.com

 

Wat biedt de organisatie:

  • Een geheel verzorgd dagprogramma inclusief optocht en wedstrijden door de organisatie
  • Kinjerdörp voor vermaak en ontspanning
  • Feestprogramma in de tent

Kosteloos
De kosten van de inschrijving en het busvervoer naar het Kinjer-OLS worden volledig gedragen door de organisatie. Per deelnemende school staat er een bus klaar die 50 personen kan vervoeren. Ook stelt de organisatie voor de kinderen en begeleiders een lunchpakket ter beschikking op de dag zelf. Daarnaast is er voor de kinderen gratis animatie in het Kinjerdörp en de feesttent.

Informatie vanuit de vereniging:

Voorbereiding
De voorbereiding en begeleiding van de kinderen wordt geheel verzorgt door leden van onze schutterij. Uiteraard hebben we wel wat hulp van enkele van jullie ouders nodig.

We gaan samen met de kinderen op, nog nader te bepalen, middagen (woensdag-, donderdag- of vrijdagmiddag) aan de slag. Dit zullen ongeveer 8 bijeenkomsten gaan zijn. Deze middagen vinden plaats aansluitend aan school; van 14.15 tot circa 16.15 uur. De kinderen worden voorzien van iets te drinken en een versnapering alvorens we aan de slag gaan.

In deze middagen gaan we hun o.a. leren marcheren, muziek maken en schieten met de windbuks op de “bölkes”. Samen met hun gaan we ook een yell verzinnen, een vlag en hun eigen uniform ontwerpen en maken.

 

Koningsvogelschieten
Graag willen we (naast de voorbereidende middagen) op het Koningsvogelschieten van de vereniging op Pinkstermaandag 20 mei, gaan schieten om de titel JeugdKoning en -Koningin 2024. We gaan ons die dag al marcherend presenteren aan het dorp en al schietend bepalen wie ons Koningspaar gaat worden.

 

De dag zelf: 27 juni 2024
De kinderen krijgen deze schooldag dispensatie vanuit de schooldirectie.
We gaan met z’n allen samen, onder begeleiding van een leerkracht van de basisschool, met de bus  naar Doenrade. Daar staat de hele dag in het teken van plezier en de strijd om het Ummeke. Aan het einde van de dag worden we weer met de bus naar school gebracht.

Kosten
Deelname aan de Kinjer Sjötterie is geheel gratis. Deelname aan het Kinjer OLS wordt financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de OLS-federatie en wordt eventueel aangevuld door onze vereniging.

 

Kijk voor meer informatie ook eens op:

 

Hulpouders
Uiteraard zijn we ook op zoek naar enthousiaste ouders die hun steentje willen bijdrage in de voorbereiding.

We zijn op zoek naar ouders die tijdens de middagbijeenkomsten aanwezig kunnen zijn, maar ook naar ouders die in de avonduren hun bijdrage willen leveren.

We zoeken handige, creatieve mensen voor het maken van allerlei attributen, maar ook voor het maken/naaien van de door de kinderen zelf ontworpen uniformen.

Heb je tijd? Meldt je dan samen met je kind(eren) aan via het aanmeldingsformulier. Op dit formulier kun je de voorkeursdagdelen aangeven waarop jij/jullie beschikbaar zijn.

 

Aanmelden

Aanmelden kan d.m.v. het downloaden van aanmeldformulier aan de rechterkant. Dit formulier kan worden ingevuld en retour gestuurd naar secretaris.schutterijschimmert@outlook.com

 

“Saame veur ’t OLS”